Nedostatak padavina će uticati na prinose

Objavljeno: 31. 1. 2012 u 12:48h

Nedostatak padavina u 2011. godini i početkom ove godine negativno će uticati na zalihe vode u zemljištu i prinose u voćnjacima, saopšteno je iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Stabla pod snijegom

Trenutna situacija u voćnjacima pokazuje da nema izmrzavanja na stablima, jer do sada nije bilo izrazito niskih temperatura, ali bi one mogle da predstavljaju problem u drugoj polovini februara i početkom marta.

Šef zavoda za voćarstvo Nada Zavišić rekla je da bi se u voćnjacima tokom februara i marta, u zavisnosti od vremenskih prilika, trebala obaviti proljetna rezidba.

“U cilju dobijanja odgovarajućih prinosa, prilikom rezidbe bi trebalo ostaviti veće opterećenje po stablu sa rodom”, navodi Zavišićeva i dodaje da bi se na taj način stvorila određena zaliha rodnih pupoljaka u slučaju kasnih niskih temperatura u proljeće.

Iz Poljoprivrednog instituta RS savjetuju proizvođače da iskoriste proljetni period i zasade nove voćnjake, te da se ne vode starim vjerovanjima da voće ne treba saditi u prestupnoj godini. Sadnja se može obavljati tokom cijelog perioda mirovanja voćaka kada to vremenske prilike dozvole, odnosno ako zemljište nije smrzlo i ako je temperatura vazduha iznad pet stepeni Celzijusa.
Zavišićeva ističe da postoji niz faktora od kojih zavisi prorođavanje voćaka i prinosi, kao što su faktor sorte, podloge, oprašivača, položaja i ekspozicije voćnjaka, te primjena adekvatnih agro i pomotehničkih mjera od kojih zavisi kvalitet i visina ostvarenih prinosa.

Izvor: Agencije SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nedostatak-padavina-ce-uticati-na-prinose/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])