Grčka neće ustupiti EU kontrolu nad svojim budžetom

Objavljeno: 28. 1. 2012 u 18:00h

Grčka neće ustupiti Evropskoj uniji kontrolu nad svojim budžetom, što je predložila Njemačka kao uslov za dobijanje drugog paketa pomoći za spasavanje, saopštili su danas izvori iz vlade u Atini.

“Postoji nezvaničan prijedlog koji je predstavljen evrogrupi”, rekao je za francusku agenciju AFP jedan izvor povodom izvještaja da je Njemačka dostavila dokument da evrozona preuzme kontrolu nad grčkim budžetom prije nego što Atina dobije drugi paket pomoći.

“Grčka neće razmatrati takvu mogućnost. Nema govora da ćemo to prihvatiti, tu je riječ o nacionalnom suverenitetu”, ukazao je taj izvor i dodao da bi ta mjera zahtijevala izmjenu osnivačkih sporazuma Evropske unije (EU).

Londonski list “Fajnenšel tajms” (FT) je danas objavio da bi, prema tom planu Njemačke, jedan komesar EU kojeg bi imenovali ministri finansija evrozone, mogao da stavlja veto na budžetske odluke koje bi donijela vlada Grčke.

“S obzirom na dosadašnje razočaravajuće ispunjavanje ciljeva, Grčka mora da prihvati prenošenje budžetskog suvereniteta na nivo EU na određeni period vremena”, ukazano je u članku u FT.

FT je, međutim, primijetio da bi ukoliko predlog Njemačke počne da dobija podršku unutar evrozone, moglo da dođe do ozbiljnog protivljenja u Grčkoj gdje su za april planirani prijevremeni parlamentarni izbori.

Naime, i dosadašnja politika vlasti o smanjenju rashoda krajnje je nepopularna u javnosti Grčke i u posljednje vrijeme je dovela do masovnih protesta i štrajkova.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/grcka-nece-ustupiti-eu-kontrolu-nad-svojim-budzetom/||claudebot