Povlašćeni radni staž i za one koji sjede u fotelji

Objavljeno: 25. 1. 2012 u 10:46h

BANJALUKA – Da bi ostvarili pravo na penziju po osnovu beneficiranog radnog staža, radnici koji rade teške i opasne poslove ne moraju efektivno da rade 15 godina i napune 65 godina života.

Novim Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju RS regulisano je da se kod osiguranika koji ima navršen staž osiguranja sa uvećanim trajanjem starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava za ukupno uvećanje staža.

Tako će neko ko radi deset godina, a godina mu se računa kao 15 mjeseci, moći da ode u penziju sa 62,5 godina jer će mu starosna granica biti umanjena za 30 mjeseci, odnosno za onoliko koliko mu je uvećan staž. Starosna granica moći će da se snižava najviše do 55 godina života.

Drugih bitnijih promjena kada je u pitanju ostvarivanje beneficiranog radnog staža nema. Poslodavci smatraju da je trebalo preciznije definisati uslove i postupak za ostvarivanje uvećanog staža.

Opravdano je, kažu, da određeni radnici poput rudara koji rade u jamama i policajaca koji radni vijek provedu na ulici imaju ovo pravo. Međutim postojeći propisi ostavljaju mogućnost zloupotreba, odnosno da neko ko radi u policiji ili rudniku, ali lakše poslove ili čak u administraciji dobije ovu povlasticu.

“Ne radi baš svaki policajac opasan i težak posao, a većina ih ima pravo na uvećan radni staž jer se ova povlastice olako daju. Isto je i sa drugim opasnim zanimanjima jer se često dešava da beneficiju dobije neko ko radni vijek provede u fotelji”, rekao je predsednik Unije Ranko Milić.

 On je dodao da treba imati u vidu da tehnologija napreduje i rizici po radnika na radnom mjestu su sve manji.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/povlasceni-radni-staz-i-za-one-koji-sjede-u-fotelji/||claudebot