Sarajevo najzagađeniji grad Evrope

Objavljeno: 24. 1. 2012 u 10:01h

Sarajevo je u posljednja dva dana, prema vrijednostima prašine i sumpor-dioksida u vazduhu, bio najzagađeniji grad u Evropi.

Sarajevo

U gradu je u nedjelju veče, 22. januara, izmjereno više od 500 mikrograma po kubnom metru prašine i oko 130 mikrograma sumpor-dioksida, a situacija nije bila mnogo bolja ni juče, kada je izmjereno 400 mikrograma prašine i oko 90 mikrograma sumpor-dioksida po kubnom metru.

Prema riječima Martina Taisa, iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, ovakva situacija neće bitnije biti promijenjena ukoliko narednih dana ne bude padavina ili vjetra koji će oduvati smog iz sarajevske kotline.

Tais je za sarajevsko “Oslobođenje” naveo da su glavni zagađivači vazduha vozila, kojih u Sarajevu ima više od 140.000, te korištenje uglja u sezoni grijanja.

Zbog rasta cijena gasa, koji je ekološki najčistiji energent, u Sarajevu je ponovo porasla potrošnja uglja za grijanje, što znatno negativno utiče na kvalitet vazduha.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sarajevo-najzagadeniji-grad-evrope/||claudebot