Istraga Novartisovog lijeka za multiplu sklerozu

Objavljeno: 22. 1. 2012 u 19:00h

Evropska medicinska agencija pokrenula je istragu o lijeku za multiplu sklerozu, “gilenja” kompanije Novartis, kako bi utvrdila da li je korišćenje tog lijeka izazvalo smrt kod najmanje 11 pacijenata.

Kompanija Novartis

Lijek je prošle godine dobio dozvolu za korišćenje u terapiji pacijenata koji boluju od različitih tipova multiple skleroze.

Porast broja smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su koristili taj lijek izazvao je sumnju jer postoje indicije da “gilenja” izaziva probleme sa srcem, saopštila je Evropska medicinska agencija.

Ta agencija navodi da nije još utvrđeno da je lijek direktno odgovoran za smrt pacijenata, ali je istraga o tome u toku.

Smrtni slučaj zabilježen je i u SAD, gde je jedna osoba umrla 24 časa pošto je primila prvu dozu Novartisovog lijeka.

Više od 30.000 pacijenata u svijetu koristi lijek “gilenja”. Evropska medicinska agencija savjetuje lijekare da obrate pažnju na svoje pacijente koji koriste taj lijek, naročito poslije prve doze.

Izvor: BETA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/istraga-novartisovog-lijeka-za-multiplu-sklerozu/||claudebot