Kineska Nova godina

Objavljeno: 20. 1. 2012 u 11:43h

U proslavi kineske Nove godine, koja će početi 23. januara, crvena boja je neizostavna, kao i crveni lampioni, simbol Kine stotinama godina koji označava radost u kući i odbranu od zlih duhova.

Doček kineske Nove godine

Crvena boja ima kompleksna značenja u kineskoj kulturi, zavisno od konteksta u kojem se koristi. Uvijek nosi pozitivnu poruku, bez obzira da li se odnosi na odanost, čast, sreću ili život.

Naglasak crvene boje u kineskoj kulturi potiče iz hanske kulture poštovanja prema toj boji. Prema gledištu koje potiče još iz praistorije, crvena boja eliminiše sve zlo i označava povoljne prilike.

Crvena je bila boja sunca i simbol snage, boja krvi i simbol života, te boja vatre koja odgoni zvijeri i simbolizuje toplinu i slavlje, prenosi Kineski međunarodni radio.

U Kini postoji običaj da djecu daruju novac u crvenim kovertama Hon Bao. Crveni darovi djeci donose sreću. Tokom istorijskih epoha poštovanje crvene boje nije se promijenilo.

U slavljeničkim običajima Hana, posebno u vrijeme Kineske nove godine, crvena boja povećava atmosferu slavlja i sreću. To je jedina boja koja daje toplinu i svjetlost u noći.

Smatra se da crvena boja simbolizuje proslavu, uspjeh, odanost, hrabrost i pravednost.

Godina Zmaja počeće 23. januara, jer se Kineska nova godina računa prema lunarnom kalendaru i uvijek pada krajem januara ili u februaru.

Uoči praznika moraju se očistiti svi uglovi kuće, suvišne stvari trebalo bi iznijeti i ponuditi ih drugim ljudima, a novu godinu treba dočekati u novim papučama!

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kineska-nova-godina/||claudebot