Smrtna kazna za jednu od najbogatijih žena

Objavljeno: 19. 1. 2012 u 19:53h

Provincijski vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu biznismenki Vu Jing koja je nekada bila među najbogatijim ženama Kine, a osuđena je zbog prevara od 380 miliona juana (60 miliona dolara), prenijeli su danas državni mediji.

Smrtna kazna za biznismenku Vu Jing

Smrtna kazna za biznismenku Vu Jing

Vrhovni sud istočne provincije Džeđiang u srijedu je odbacio žalbu Vu Jing, bivše vlasnice Bense holding grupe, koja je osuđena zbog nedozvoljenih prikupljanja sredstava preko piramidalnih fondova, objavio je list “Šangajski dnevnik”.

Vu je na listi nezavisnog magazina “Hurun” bila šesta najbogatija žena Kine 2006. godine. Njena privatna kompanija Bense imala je poslove od hotela do građevinskog materijala, navela je agencija Sinhua.

Vu je prikupljala novac obećavajući investitorima kamate i do 80 procenata godišnje, a onda koristila ta sredstva za otplatu dugova. Ona je na taj način prikupila više od 700 miliona juana (110 miliona dolara) između 2005. i 2007.

U presudi sud je istakao da je ona zaslužila “najstrožu” kaznu s obziroma na iznos proneverenih fondova. Prema kineskom zakonodavstvu o smrtnoj presudi Vu još treba da odluči Vrhovni narodni sud Kine. Vlasti su uhapsile Vu 2007. Ona je na prvostepenom sudu osuđena decembra 2009. a posle žalbe ponovo joj je suđeno aprila prošle godine.

Zabrinute zbog dužničke krize i nelegalnih finansijskih poslova, kineske vlasti su prošle godine sprovele veliku akciju protiv privatnih zelenaša, koji su se naročito namnožili u Džeđiangu, nekada kolevci privatnog preduzetništva.

U nedostatku kapitala i zbog restriktivne politike državnih banaka, privatne kompanije su se okrenule privatnim zajmodavcima koji su posuđivali novac pod nepovoljnim uslovima.

Izvor: BLIC

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/smrtna-kazna-za-jednu-od-najbogatijih-zena-u-kini/||claudebot