Bavarska sprječava objavljivanje dijelova Hitlerovih memoara

Objavljeno: 18. 1. 2012 u 15:25h

Bavarske vlasti su saopštile da traže pravna sredstva kako bi spriječile jednog britanskog izdavača da objavi odlomke iz memoara Adolfa Hitlera “Mein Kampf” (Moja borba) u Njemačkoj.

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da bi planovi izdavača da se izdaju tri segmenta od po 16 stranica sa komentarima mogli da naruše autorska prava na knjigu.

U saopštenju se navodi da su segmenti previše dugi da bi se smatrali odlomcima koji ne podliježu autorskim pravima.

Izdavač Piter Megi rekao je AP-u da će on i pored toga objaviti segmente u svom nedjeljniku “Cajtungzcojgen” (Zeitungszeugen) koji objavljuje strane iz nacističkih listova sa stručnim komentarima.

”Mein Kampf” nije zabranjen u Njemačkoj, ali je Bavarska je uzela vlasništvo na autorska prava da bi spriječila da se ovi memoari objave u velikim količinama.

Hitler je svoje memoare napisao poslije propalog puča 1923. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj. U njima on izlaže svoju ideologiju i antisemitska osjećanja. Poslije Drugog svjetskog rata saveznici su autorska prava dali Bavarskoj i ona ističu 2015. godine – 70 godina poslije Hitlerove smrti.

Megi smatra da će šira javnost objavljivanjem segmenata uz komentare imati bolji uvid u Hitlerov tekst, te da su njegovi planovi ‘pokušaj da uradi nešto važno i neophodno’.

“Problem sa ovom knjigom u Njemačkoj je taj što nije dostupna i to je doprinijelo auri misterije oko nje. Ako uperite jako svjetlo na nju kako bi ljudi mogli da vide njenu strukturu i analize, mislim da ćete demistifikovati njenu auru i tabu koji postoji”, smatra on.

Sa njim se slaže i njemačko Centralno vijeće Jevreja koje je saopštilo da je knjiga svakako već znatno dostupna na internetu i da reprinti mogu pomoći u njenoj ”demistifikaciji”. Međutim, američka grupa Jevreja je danas nazvala planove izdavača ”moralnom uvredom” i pokušajem komercijalizacije.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bavarska-sprjecava-objavljivanje-dijelova-hitlerovih-memoara/||claudebot