Turska: Doživotna robija za ubistvo novinara

Objavljeno: 17. 1. 2012 u 20:31h

Sud u Turskoj izrekao je danas kaznu doživotne robije Јasinu Hajalu prema optužbama za planiranje ubistva jermenskog novinara Hranta Dinka, ali je krivice oslobođeno 19 osumnjičenih za djelovanje prema naredbi terorističke organizacije.

Sudski čekić

Presuda je izazvala razočaranje advokata Fetije Četin i porodice ubijenog novinara, koji smatraju da sudski proces nije bacio svjetlo na “tamu” ili navodnu povezanost između osumnjičenih i pojedinih državnih zvaničnika.

Analitičari smatraju da je ovaj slučaj smatran svojevrsnim testom da li će pravosuđe u potpunosti ispitati mogući nemar vlasti, koje su navodno znale za planiranje ubistva novinara.

Po izricanju presude, nekoliko stotina aktivista krenulo je u marš ka mjestu gdje je ubijen Dink ispred lista “Agos”, dok su obećali da će se na istom mjestu okupiti i 19. januara na petu godinu od ubistva.

“Ovaj slučaj nije završen i za nas tek počinje” , rekla je Četin, poručujući da će uputiti žalbu na presudu, dok je proces nazvala “komedijom.”

Sudsko vijeće proglasili su Hajala krivim za podsticanje Dinkovog ubistva i izrečena mu je kazna doživotne robije uprkos zahtjevu tužilaštva da se sa istom kaznom suoči još sedam osumnjičenih, uključujući i Erhana Tunčela.

Sud je Tunčelu izrekao kaznu od deset i po godina zatvora za odvojeni zločin, njegovu ulogu u bombaškom napadu na restoran “Mekdonalds” 2004. godine u Trabzonu dok je naređeno da bude oslobođen iz zatvora pošto je odslužio kaznu u očekivanju presude.

Dink je izazvao bijes nacionalista i krivično je gonjen prema turskom zakonu jer je masovna ubistva Јermena početkom 20. vijeka nazivao genocidom.

Izvor: RTRS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/turska-dozivotna-robija-za-ubistvo-novinara/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])