Čelinčani traže bolje mjesto za život

Objavljeno: 15. 1. 2012 u 17:00h

Čelinac, koji je prošle godine napustilo 90 stanovnika, zauzima neslavno peto mjesto među 63 opštine u Republici Srpskoj po negativnim unutrašnjim migracijama.

Čelinac

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, najnegativniji trend u migracionim kretanjima u Srpskoj u 2010. godini zabilježen je u Kneževu odakle je otišlo 155 stanovnika, a slijede Zvornik sa 121, Vlasenica 119 i Mrkonjić Grad 98.

S druge strane, u Banjaluku se doselio 1 161 stanovnik, u Bijeljinu 772, Laktaše 263, Istočnu Ilidžu 106, Pale 85, Petrovac 76, Doboj 57.

Broj stanovnika u opštini Čelinac, koji se procjenjuje na oko 18 000, u protekloj deceniji stalno opada, a 2010. godine zabilježen je rekordan pad u posljednjih pet godina. Te godine u ovu opštini doselila su se ukupno 93 stanovnika, od kojih 87 iz drugih opština Srpske, jedan iz Brčkog i pet iz Federacije BiH. Istovremeno, iselila su se 183 stanovnika, od kojih 175 u druge opštine Srpske, najviše u susjednu Banjaluku.

Za ovu pojavu ne postoji logično objašnjenje ako se uzme u obzir činjenica da se čelinačka opština nalazi u najgušće naseljenom dijelu Srpske i da je predgrađe Banjaluke – republičkog administrativnog, privrednog i obrazovnog centra.

Kroz čelinačku opštinu prolazi više važnih drumskih i željezničkih saobraćajnica, a ovaj kraj bogat je vodotocima, šumom, poljoprivrednim zemljištem i mineralnim sirovinama.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/celincani-traze-bolje-mjesto-za-zivot-2/||claudebot