Velimirović: očekuje se da na red dođu “višerangirani”

Objavljeno: 14. 1. 2012 u 18:30h

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović ocijenio je da je dobro što se krenulo sa procesom protiv osam osoba osumnjičenih za učešće u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu i ratnim zločinima počinjenim nad Srbima i Hrvatima u sarajevskim logorima, ali se očekuje da na red dođu i “višerangirani”.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović

“Očekujemo da će oni koji su optuženi na kraju biti i osuđeni, ali isto tako da na red dođu i oni iznad, odnosno sami vojno-politički i policijski vrh u tadašnjoj Republici BiH, zato što oni koji su sada optuženi nisu mogli samostalno da rade ono što su uradili, već su morali imati naredbodavnu liniju”, izjavio je Velimirović za Srnu.

On je rekao da bi bilo loše da se predstojeće vrijeme potroši na utvrđivanje odgovornosti samo osoba koje i su optužene i izrazio očekivanje da će se, procesuiranjem nižeranigiranih, doći i do samog vrha piramide.

Velimirović smatra da strategija Tužilaštva BiH kada je riječ o srpskim žrtvama, da se prvo sudi nižerangiranima da bi se došlo do višerangiranih, može pokazati rezultate ukoliko je to istinska želja Tužilaštva.

“Ukoliko se želi kupovinom vremena doći u situaciju da se izbjegne odgovornost najviše pozicioniranih, onda je to loša poruka pravosudnog sistema u BiH. Možda će ovaj model biti primijenjen i u drugim slučajevima kao što je na primjer `Dobrovoljačka`”, smatra Velimirović.

On je istakao da je ova rekacija Tužilaštva BiH dosta zakašnjela, ali ratni zločin nikada ne zastarijeva.

Sud BiH potvrdio je juče optužnicu u predmetu “Mustafa Đelilović i drugi” koja osam lica tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima “Silos” u Tarčinu, Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću i u magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za ratni zločin protiv civilnog stanovništa i protiv ratnih zarobljenika.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su ova lica 22. novembra, a Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv njih 30. decembra.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/velimirovic-ocekuje-se-da-na-red-dodu-viserangirani/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])