Situacija mirna

Objavljeno: 14. 1. 2012 u 19:10h

Situacija na prelazima Merdare i Bela Zemlja je trenutno mirna, a većina pristalica pokreta “Samoopredjeljenje” se razišla nakon što je uhapšen vođa pokreta Aljbin Kurti.

Na prelazima Merdare i Bela Zemlja nalazi se po nekoliko najupornijih pristalica pokreta koji sa zastavama Albanije i dalje protestuju izražavajući tako revolt zato što, kako navode, kosovske vlasti ne primjenjuju odluku Skupštine Kosova o reciprocitetu sa Srbijom.

Na prelazima je i dalje prisutna policija koja u kordonu obezbjeđuje prelaze. Jedna kolovozna traka je oslobođena za saobraćaj, ali se putnicima ne preporučuje kretanje ovim pravcima do potpunog smirivanja situacije, prenosi “Kim radio”.

Sukob na Merdaru između pristalica pokreta “Samoopredjeljenje” i policije izbio je danas oko 14.00 časova kada su demonstranti pokušali da blokiraju prelaz Merdare. Policija je reagovala vodenim topom i suzavcem čime je uspjela da potisne demonstrante.

Oko 15.00 časova uhapšen je vođa pokreta “Samoopredjeljenje” Aljbin Kurti sa nekoliko svojih pristalica, od kojih je većina jutros stigla iz Albanije kako bi podržala proteste.

Na prelazu Bela Zemlja danas nije bilo većih incidenata, ali i tamo policija u kordonu obezbjeđuje prelaz.

Srni je ranije danas iz Kosovske policijske službe /KPS/ potvrđeno da je tokom sukoba policije i aktivista pokreta “Samoopredjeljenje” na raskrsnici kod Podujeva povrijeđeno 12 pripadnika KPS, a privedeno je više demonstranata, među kojima je i lider pokreta Aljbin Kurti.

Portparol KPS-a Baki Keljani rekao je Srni da su oko 14.00 časova na prelazu Morina kod Prizrena uhapšena tri pripadnika pokreta “Samopredjeljenje” iz Tirane. “Policija je izdala nalog putnicima, koji su sa tri autobusa pokušali da uđu na teritoriju Kosova da se vrate nazad, a poslije duže prepirke sa graničnom policijom vođe puta su uhapšene”, dodao je Keljani.

Pristalice albanskog pokreta “Samoopredjeljenje”, predvođene liderom Aljbinom Kurtijem i pripadnicima ovog pokreta koji su poslanici u kosovskom parlamentu, krenuli su prije 12.00 časova prema administrativnom prelazu Merdare na putu Podujevo – Kuršumlija, da bi spriječili svaki pokušaj ulaska kamiona s robom iz Srbije na Kosovo.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/situacija-mirna/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])