“Fobos-Grant” danas pada na zemlju?

Objavljeno: 14. 1. 2012 u 17:30h

Ruska svemirska sonda “Fobos-Grant”, koja je trebala da dođe do Marsa, najvjerovatnije će danas pasti na Zemlju.

Letjelica u proteklih nekoliko dana ubrzano gubi visinu i uskoro će biti uvučena u gornji dio atmosfere, gdje će najvećim dijelom biti uništena.

“Fobos-Grant” je pri lansiranju težila oko 13 tona, ali veoma malo dijelova trebalo bi da dopre do površine.

Ruska agencija za svemirsko istraživanje “Roskosmos” pretpostavlja da bi oko 200 kilograma dijelova letjelice moglo da “preživi” pad.

Stručnjaci smatraju da je veoma teško predvidjeti šta će se desiti po ulasku u atmosferu te da je isto tako teško reći kada će i gdje će letjelica pasti na Zemlju.

“Veliku nesigurnost za bilo kakvo predviđanje izaziva gustina atmosfere na koju nailazi letjelica u orbiti ali i njena orijentacija. Letjelica bi mogla vrlo brzo da padne i dijelovi da se raspadnu i to sve utiče na putanju i gdje bi ostaci mogli završiti”, objasnio je glavni inžinjer u britanskoj agenciji za svemirska istraživanja Ričard Krauter, prenosi “Bi-Bi-Si”.

Sonda je trebalo da posluži za istraživanja u orbiti Marsa, ali je misija propala zbog kvara čiji uzroci još nisu razjašnjeni.

Letjelica nije uspjela da se usmjeri ka Marsu, jer jedan od motora nije proradio.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/fobos-grant-danas-pada-na-zemlju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])