Betovenovo pismo poklonjeno Njemačkom institutu

Objavljeno: 11. 1. 2012 u 19:30h

Jedno od rijetkih pisama koje je napisao Ludvig van Betoven, u kome se slavni njemački kompozitor žali na svoju bolest i nedostatak novca, nedavno je poklonjeno jednom njemačkom institutu.

“Pismo od šest strana, upućeno harfisti i kompozitoru Francu Antonu Štokhauzenu, sadrži kompozitorov potpis i žig”, precizirao je Bramsov institut u Libeku, na sjeveru Njemačke.

U pismo, koji obiluje detaljima o njegovom privatnom životu, besparici i zdravstvenim problemima, Betoven (1770-1827) moli Štokhauzena da mu pomogne da nađe kupce za svoju “Svečanu misu” /”Missa solemnis”/, koju je završio 1823. godine.

Betoven, koji je u to vrijeme imao 53 godine, žali se, takođe, na visoke troškove školovanja svog nećaka i navodi da će dječaku poslije njegove smrti biti potrebna pomoć. Pismo djeluje prilično neuredno i puno je korekcija i precrtavanja, a vremenom je požutjelo.

“Betoven nije bio kompozitor s lepim rukopisom. Pisao je spontano, a zatim je precrtavao riječi onako kako su se njegove misli mijenjale”, izjavio je za Rojters Stefan Vejmar, muzikolog na Bramsovom institutu.

Profesor muzike Renate Virt, potomak Štokhauzena, poklonila je ovo pismo institutu u Libeku. “Ovo pismo ima izuzetnu istorijsku vrijednost. Procjenjuje se da vrijedi više od 100.000 evra”, objasnio je direktor instituta Volfgang Sanderger.

Betoven je umro 1827. godine, četiri godine nakon što je napisao ovo pismo. Sahranjen je u Beču.

Izvor: Srna

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/betovenovo-pismo-poklonjeno-njemackom-institutu/||claudebot