SAD zahvaljujući SFRJ poslao čovjeka na mjesec

Objavljeno: 10. 1. 2012 u 20:07h

Slovenački dokumentarni film “Hjuston, vi hev problem” (“Houston, we have a problem”) autora Boštjana i Žige Virca otkriva da je nekadašnja SFRJ u tajnosti razvijala svemirski program koji je kasnije prodala SAD koji je, zahvaljujući tome, uspio da pošalje čovjeka na Mjesec.

Riječ je o šokantnom otkriću, čije su prve naznake otkrivene u najavi, dok se produkcija dokumentarca očekuje tek početkom 2013. godine.

Autori u najavi tvrde da je Jugoslavija svoj program razvila na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski je program uspostavljen već iduće godine.

Krajem 1960. godine SAD je saznao za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961. godine, tvrde autori, Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine tadašnji je američki predsjednik Džon Kenedi najavio odlazak na Mjesec.

Tajni podzemni svemirski centar, najveći u Evropi, navodno je bila vojna baza Željava na granici BiH i Hrvatske, a američke rakete “Saturn” i moduli “Apolo” uglavnom su izgrađeni u Jugoslaviji.

Ovaj podzemni svemirski centar teško je oštećen u toku posljednjeg rata na ovim prostorima, područje je minirano, ali ispod površine još postoje nedirnuti ostaci, tvrde autori u najavi ovog filma.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sad-zahvaljujuci-sfrj-poslao-covjeka-na-mjesec/||claudebot