Referendum odgađa kandidaturu Srbije?

Objavljeno: 9. 1. 2012 u 08:00h

Referendum u četiri opštine na sjeveru Kosova mogao bi da utiče na novo odgađanje statusa kandidata Srbije za EU, jer će masovna poruka Srba sa sjevera pokrajine da ne prihvataju prištinske institucije biti novo političko iritiranje Njemačke i jačanje njenog tvrdog stava protiv srpske kandidature, ocjenjuju sagovornici “Večernjih novosti”.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je za onlajn izdanje “Novosti” da bi održavanje referenduma moglo da ugrozi diplomatske napore države za dobijanje statusa kandidata.

Predrag Simić, profesor međunarodne politike i bivši ambasador, smatra da bi zakazano izjašnjavanje Srba na sjeveru Kosova moglo da doprinese da Brisel ponovo odgodi kandidaturu Srbije.

“Od posjete /njemačkog kancelara/ Angele Merkel pa do danas, sve što se dešava na sjeveru Kosova praktično utiče i na stav Njemačke o srpskoj kandidaturi. Tako bi i referendum o prištinskim institucijama sigurno mogao da doprinese novom pomjeranju srpske kandidature”, rekao je Simić.

Bivši ambasador u Berlinu Ognjen Pribićević, takođe, smatra da će referendum imati uticaja, ali da je ipak presudna politika Beograda.

“Svi u međunarodnoj zajednici znaju da zvanična Srbija nema istu politiku kao opštinski lideri na sjeveru Kosova. Presudna će da bude diplomatija na relaciji Brisel, evropske metropole, Vašington i Beograd”, smatra Pribićević.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić smatra da referendum ni na koji način ne može da utiče na briselsku presudu u martu.

“Angela Merkel je otvoreno poručila šta Srbija treba da učini za kandidaturu – da ukine `paralelne institucije` i uspostavi dobrosusjedske odnose. Priče da će Srbi sa Kosova sada da uspore evropski put Srbije potpuno su bez osnova. Tako, zvaničnici iz Beograda pokušavaju da opravdaju svoju lošu politiku”, rekao je Pantić.

Referendum u četiri opštine na sjeveru Kosova, koji je zakazan za 14. i 15. februar, poklopiće se sa februarskom odlukom Savjeta ministara EU, od čije preporuke zavisi i konačna odluka Evropske komisije u martu.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/referendum-odgada-kandidaturu-srbije/||claudebot