Neke vrste drveća će izumrijeti

Objavljeno: 8. 1. 2012 u 13:39h

Naučnici su prilično sigurni da će klimatske promjene uticati na to da se trenutna struktura šuma promijeni.

Neke vrste drveća će izumrijeti, posebno ako klimatske promjene budu tako brze kako najavljuju ekolozi i klimatski stručnjaci.

Stefan Kloc iz Centra za istraživanje životne sredine Helmholc u Haleu procjenjuje da će do 2080. godine, u najgorem slučaju, 50 odsto stabala u šumama biti druge vrste nego što je danas.

Nemoguće promjene već se događaju, tako da se danas smokve i masline mogu naći kako rastu po Njemačkoj, a Kloc kaže da je već na jugu Alpa vidio i palme koje su uspjele da prežive i prezime u zaštiti hrastove šume – prenosi Radio “Dojče vele”.

Iako je i dalje sporno koliko je čovjek kriv za klimatsku promjenu, sigurno je da je baš čovjek kriv što će na čitavim područjima nestati stabala, jer nisu toliko ugroženi hrastovi, koliko zimzeleno drveće kao što je smreka.

Kod savjeta šta činiti, naučnici moraju dobro da razmisle. Previše je nepoznanica, ne samo o biljnom i životinjskom svijetu, nego i kako će se vrijeme promijeniti, imajući u vidu sve češće oluje, periode obilnih padavina koje potkopavaju šumsko tlo, ali i snažnih vjetrova koji obaraju drveće.

Jedini savjet koji naučnici mogu dati jeste da, posebno kod pošumljavanja, treba ostaviti da raste što je moguće više različitih vrsta drveća.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/neke-vrste-drveca-ce-izumrijeti/||claudebot