Konflikt riješiti kompromisom

Objavljeno: 6. 1. 2012 u 12:30h

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija hoće da razgovara sa relevantnim međunarodnim činiocima i da istorijski konflikt Srba i Albanaca riješi istorijskim kompromisom.

Tadić je rekao da je pronalazak rješenja za kosovsko pitanje od suštinskog interesa za sve strane.

“Zato se posvećujemo tom cilju, a ne nekakvom `planu B` ako ne uspeju pregovori sa međunarodnim činiocima, jer nama zamrznuti konflikt ne odgovara. Hoćemo da razgovaramo sa relevantnim međunarodnim činiocima, ne da problem gurnemo pod tepih, nego da istorijski konflikt Srba i Albanaca rešimo istorijskim kompromisom”, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da će izaći sa detaljnim planom pred Skupštinu i građane ukoliko se razgovori pokažu kao efikasni.

On je ukazao da rješenje za Kosovo mora da uzme u obzir srpske, ali i albanske interese, kao i pozicije i interese svih ključnih činilaca međunarodne politike, prije svega stalnih članica Savjeta bezbjednosti i grupa uticajnih zemalja EU.

Predsjednik Srbije podsjetio je da postoje mnogi modeli, dvije Njemačke, Južnog Tirola, Olandskih ostrva, irskog modela, iz kojih bi trebalo izdvojiti ono što je dobro i primjenjivo na prostoru Kosova.

“Verujem da je moguće pronaći rešenje u kojem nema konačnih gubitnika, bez obzira na to što mnogi međunarodni zvaničnici govore da je pitanje Kosova, proglašenjem nezavisnosti, završeno. Takav pristup kosovskom pitanju je stavljanje problema pod tepih”, istakao je Tadić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne odustaje od Rezolucije 1244, jer je to jedini međunarodni akt na kojem bazira odbranu svojih legitimnih interesa, a “boljeg, na žalost, nema”.

“Iz Rezolucije 1244 je moguće kreirati predlog sveobuhvatnog rešenja koji zadovoljava interese obe strane. Ako bismo se lišili Rezolucije 1244, odrekli bismo se mogućnosti da kompromisom rešimo problem Kosova”, zaključio je Tadić.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/konflikt-rijesiti-kompromison/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])