Referendum o statusu jezika

Objavljeno: 4. 1. 2012 u 10:38h

U Letoniji će 18. februara biti održan referendum na kome će se građani izjasniti o tome da se ruskom da status drugog državnog jezika, saopštila je Centralna izborna komisija.

Referendum o statusu ruskog jezika u Letoniji

Referendum o statusu ruskog jezika u Letoniji

Da bi ruski postao zvanični jezik potrebna je podrška više od polovine biračkog tijela, odnosno 771 893 ljudi.

Nakon što je Letonija stekla nezavisnost 1991. godine, u ustavu zemlje je navedeno da je letonski jedini zvanični jezik, dok je ranije takav status imao i ruski.

Ruskim jezikom govori oko 44 odsto od ukupno 2,2 miliona stanovnika Letonije.

Letonski parlament odbacio je 22. decembra prijedlog zakona koji je uputio predsjednik Andris Berzins o uvođenju ruskog jezika kao drugog zvaničnog jezika.

Predsjednik Berzins prethodno je u pismu upućenom parlamentu naveo da bi dodjeljivanje statusa drugog zvaničnog jezika ruskom značilo odustajanje od ideje monoetničke države Letonije, osnova Ustava, ideja o osnivanju letonske države i obnove nezavisnosti.

Centralna izborna komisija Letonije saopštila je 19. decembra da je prikupljeno 187 378 potpisa za raspisivanje referenduma o statusu ruskog jezika, dok je potrebno 154 379 potpisa.

Letonija je nezavisnost od SSSR-a stekla 1991. godine, a članica EU i NATO postala je 2004.godine.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/referendum-o-statusu-jezika/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])