Evropski lideri prognoziraju tešku godinu

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Evropski lideri izjavili su da je protekla 2011. godina bila teška, ali predviđaju da će 2012. godina biti još teža, piše britanski dnevnik “Gardijan”. Nemačka kancelarka, Angela Merkel, upozorila je da će predstojeća godina “bez svake sumnje” biti teža od 2011. godine.

Evropski lideri

Prema njenim riječima, Evropa se suočava sa najtežim testom u proteklih nekoliko decenija, ali je izrazila ubjeđenje da će evropski blok biti još snažniji nakon krize.

Ona je od Evropljana zatražila veću saradnju za spas evra, ističući da je njemačka ekonomija u dobrom stanju “iako će naredna godina, bez svake sumnje, biti teža nego protekla”.

Sličnu poruku poslao je i grčki premijer, Lukas Papademos, koji je najavio nove, oštrije mjere štednje, dok je italijanski predsjednik, Đorđo Napolitano, upozorio da se “neka žrtvovanja moraju obaviti” ukoliko Rim želi da izbegne “finansijski krah”.

Britanski dnevnik navodi da, pošto je ekonomski rast u zastoju širom Evrope, lideri su pod pritiskom da izvrše dodatne mere štednje i postoji bojazan da bi 2012. godina mogla donijeti i novu recesiju.

Izvor: SRNA

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Copiright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

Postanite i Vi dio Banjaluka.com tima

Fotografije i video sadržaj slati na e-mail [email protected]