Odbraniti Mladu Bosnu kao patriotsku organizaciju

Objavljeno: 31. 12. 2011 u 20:15h

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je “besmisleno i tupo” još vjerovati da je Gavrilo Princip pokrenuo Prvi svjetski rat, te dodao da je Mlada Bosna bila organizacija koja je djelovala na patriotiskim osnovama.

“Godine 2014. će biti stogodišnjica Prvog svjetskog rata, odnosno njegovog formalnog početka. Najveće iskušenje koje nas čeka je kako da odbranimo ono što se da odbraniti, a to je da je Mlada Bosna bila organizacija koja je djelovala na patriotskim osnovama”, rekao je Kusturica za “Blic”.

On je naveo da je Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda na okupiranoj teritoriji i “nije išao u Beč da bi nekog ubio”.

Napominjući da je i srpski nobelovac Ivo Andrić bio pripadnik Mlade Bosne i da je čak zbog toga i robijao, Kusturica je upitao “zašto bi tako plemenit čovjek bio dio jednog koncepta po kojem je odbrana od propale monarhije bila odbrana nacionalnih ciljeva”.

“Naravno, ne bih sebe lako vidio kako pucam u nekoga. Kao što, uostalom ni tom Gavrilu Principu taj pištolj i bomba nisu stajali. Tu bombu i taj pištolj njemu je stavila u ruku velika nevolja u kojoj je čitav narod bio. Pa je to kasnije iskorišteno kao okidač svjetskog rata”, naveo je Kusturica.

On je ocijenio da je “svijet u veoma lošoj formi”, i da se “vrijednosni sistem polomio pod teretom opstanka ideje da je tržište glavna mjera stvari”.

“To je jedan novi faraonski period gdje je cilj da dvadesetak familija vlada svijetom i ponište naš identitet i da nas uvjere u to da to nije besmisleno. Jer, ako je Anđelina Džoli stvarno nominovana za Zlatni globus, onda to mora da je neka velika nova estetika”, kaže Kusturica.

Prema njegovim riječima, to je stvaranje ideološke i mitske slike, što je vrlo slično bilo i za vrijeme Tita, kada su neki hodali i pričali kako je “Tito veliki, pametan, lijep, zelenooki”.

“Tako i danas hodaju pod novom upravom i hvale Anđelinu. Došlo je vrijeme da na mjesto Franka Kapre sjeda Anđelina Džoli!? To je stvarno kao kada bi na Felinijevo mjesto u njegovo vrijeme sjela Za-Za Gabor, ona dama sa pozamašnim grudima”, naveo je Kusturica.

Izvor: Srna

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/odbraniti-mladu-bosnu-kao-patriotsku-organizaciju/||claudebot