Naredna godina biće gora od ove

Objavljeno: 28. 12. 2011 u 10:13h

Američki ekonomista, nobelovac Džozef Štiglic ocijenio je da će 2012. godina biti gora od ove i da bi to mogla biti posljednja godina evra.

Posljednja godina eva

Štiglic smatra da su kolaps političkog odlučivanja u SAD i ekonomska kriza u Evropi “mačji kašalj” za ono što bi se moglo dogoditi naredne godine, ponajprije zbog nesposobnosti političara da pokrenu prave poteze, umjesto da umjetno održavaju status kvo.

“Dan konačne naplate – kada će se evro raspasti ili će Evropa preduzeti odlučne poteze koji će evru obezbijediti normalno funkcionisanje mogao bi doći već 2012. godine. Međutim, evropski politički lideri vjerovatno će učiniti sve što je u njihovoj moći da taj dan odgode. Evropa će nastaviti patiti, a s njom i cijeli svijet”, prognozira Štiglic u analizi za “Gulf tajms”.

Američki ekonomist smatra da se evro “iznad površine” drži još samo zahvaljujući potezima Evropske centralne banke koja, iako to sama nikad neće priznati, efektivno finansira zadužene države.

“Evropske vođe konstantno tvrde da su posvećeni spašavanju evra, ali uporno rade sve kako do toga ne bi došlo. I sami su shvatili da mjere štednje znače usporen rast i vjerovatnu recesiju. Svjesni su da zadužene zemlje bez rasta neće moći otplatiti dugove. Međutim, nisu učinili ništa da bi promovisali rast, već su zapeli u spirali koja vodi ka propasti”, napominje Štiglic.

On smatra da Evropu i dogodine čeka isti scenario – mjere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita, jer političari u vidu imaju samo privremeno saniranje problema.

“Crne dane” on predviđa i za SAD, ističući da plan oporavka utemeljen na povećanom izvozu neće “upaliti”, upravo zbog problema u Evropi.

Štiglic smatra da će SAD prave posljedice mjera štednje osjetiti upravo dogodine. “Politička prepucavanja u predizbornoj godini, začinjena dobrim starim republikanskim inatom, mogla bi rezultirati potpunim ukidanjem poreskih olakšica na plate, što će milioni američkih domaćinstava osjetiti na svom budžetu”, objasnio je Štiglic.

“Nadam se da se varam i da će naredna godina pokazati da je moj pesimizam bio pretjeran. Međutim, realni faktori sugerišu da bi to mogla biti posljednja godina evra – simbola pedesetogodišnjeg procesa evropske integracije. U tom slučaj, 2012. neće biti godina okončanja krize, već početak nove i još strašnije faze najveće ekonomske katastrofe koju je svijet vidio”, zaključuje Štiglic.

Izvor: Srna

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/naredna-godina-bice-gora-od-ove/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])