Ko napušta evrozonu?!

Objavljeno: 23. 12. 2011 u 13:59h

Direktor Kraljevske škotske banke Filip Hempton izjavio je da očekuje da će uskoro jedna “mala zemlja” napustiti evrozonu, te da će taj scenario iziskivati velike napore svjetskog bankarskog sistema.

“Vrlo vjerovatno je da će jedna mala zemlja ispasti. To bi mogla biti bilo koja zemlja i mislim da će se te stvari događati zbog političkih, ali i ekonomskih okolnosti te socijalnih nemira”, rekao je on.

Filip Hempton

Filip Hempton

Agencije navode da je njegova izjava podgrijala nade među ulagačima da bi se ispadanjem jedne članice evrozone kreditna kriza mogla izbjeći, a novac namijenjen njenom spašavanju iskoristiti za kupovinu italijanskog i španskog duga.

Među najmanjim članicama evrozone su Malta, Kipar, Estonija, Slovenija, Luksemburg i Irska. Austrijski mediji objavili su u četvrtak da je savez austrijskih euroskeptika prikupio dovoljan broj potpisa za referendum o napuštanju Evropske unije.

Pokretač inicijative Franc-Jozef Plank rekao je da su dokument s više od 9000 potpisa predali ministarstvu unutrašnjih poslova. Članovi inicijative smatraju da u EU postoji despotizam koji vodi prema diktaturi, a kao glavne razloge za istupanje iz EU navode nedemokratski razvoj sporazuma EU, učešće evropskih snaga u misijama NATO-a, neoliberalnu ekonomsku doktrinu i razvoj EU u saveznu državu.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ko-napusta-evrozonu/||claudebot