Tri simptoma hronične upale

Objavljeno: 27. 8. 2015 u 12:50h

Hronične upale nisu tako dobre. Umjesto da pomognu tijelu da ozdravi, one su povezane sa nizom bolesti, od artritisa do Alzheimera, dijabetesa do gubitka kose. To je sistemska bolest koja se puno puta ne otkrije osim ako ne uvjerite svog doktora da vam je potreban test krvi.

Sljedeći simptomi nisu nužno osnova za samodijagnozu ali su vezani uz hroničnu upalu i možda neki putokaz da vidite što vam je. Ove simptome može uzrokovati i puno drugih faktora i istraživanja o njihovoj vezi sa hroničnom upalom još su preliminarna.

U depresiji ste

Naravno da sve depresije nisu uzrokovane upalom. Neki liječnici kao dr. Andrew Miller, profesor psihijatrije i bihevijoralnih nauka na Emory School of Medicine, vjeruje da upala može biti uzrok stanja depresije. On kaže da ako se promatraju pacijenti sa srčanom bolesti koji su depresivni, njihovi upalni markeri su viši nego u onih koji imaju srčanu bolest bez depresije.

Često vas boli želudac

Nikakvo čudo da je nešto što se zove upalna bolest crijeva je uzrokovano upalom crijeva. Uobičajeni simptomi su česti proljev, bol, grčevi u abdomenu i zatvor koji uzrokuju gotovo konstantnu bol u želucu. Ali naučnici vjeruju da hronične upale izazivaju i druge probleme kao celiakiju, odnosno netolaranciju na gluten i sindrom iritabilnog crijeva koji su isto vanjski simptomi upale unutar tijela.

Uvijek ste umorni

Uvijek ste umorni jer previše radite, spavate premalo i brinete se o djeci, roditeljima, bračnom drugu, zahtjevnom psu. Ali ako ste tako umorni da čak i kada mislite o ovim stvarima, poželite se onesvijestiti pa i onih dana kada ste spavali dovoljno, možda je kriva upala. Prema profesorici Mary Harrington sa Smith Collega, oko 15 posto populacije ima ovu vrstu umora koji im mijenja život.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/tri-simptoma-hronicne-upale/||claudebot