Loše navike dobre po zdravlje

Objavljeno: 27. 8. 2015 u 15:41h

Kada sledeći put osjetite potrebu za šoljicom kafe, čokoladom… neka vas ni najmanje ne grize savjest!

Često se priča i piše o tome kako je kofein loš za zdravlje, slatkiši takođe, ležanje nas uništava… Istina, sve ove navike mogu loše da utiču na zdravlje, ali ponekad mogu da budu i dobre.

Kafa

O kofeinu se uglavnom govori sve negativno, ali umjerena konzumacija kafe zapravo ima pozitivne efekte – poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Jedino što ne bi trebalo je da pijete kafu pred spavanje jer može da utiče na kvalitet sna i da dovede do nesanice.

Ležanje

Svi znamo da je kvalitetan san od izuzetne važnosti za zdravlje, a jutarnje izležavanje u krevetu ili popodnevna dremka pravi su užitak. Stručnjaci kažu da nam je potrebno od sedam do devet sati sna tokom noći, ali ukoliko ne spavate toliko, onda vam jutarnje izležavanje i popodnevna dremka mogu makar malo nadoknaditi taj nedostatak sna.

Čokolada

Omiljena poslastica mnogih puna je šećera, a samim tim, nije baš zdrava. Ipak, ako volite čokoladu, ne morate da se odreknete svog “grijeha” – samo je zamijenite tamnom čokoladom sa visokim sadržajem kakaa. Tamna ili crna čokolada dobra je za pamćenje, za zdravlje srca, pa čak i za mršavljenje.

Šoping

Kupovina možda nije dobra za vaš novčanik, ali za zdravlje jeste, naročito kada ste nervozni. Još je bolje ako u šoping idete sa dragim ljudima i na taj način ojačavate vašu vezu, što je jako važno za mentalno zdravlje.

Samoća

Uživanje u vremenu koje ste odvojili za sebe je dobro za zdravlje, tako da nikako ne osjećajte krivicu kada poželite da se malo osamite. I tu je, kao i kod ishrane recimo, važan balans. Morate da posvetite malo vremena brizi o sebi, da biste mogli da brinete i o drugima.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/lose-navike-dobre-po-zdravlje/||claudebot