Litvanci osvojili banjalučki “Zlatni kesten”

Objavljeno: 9. 8. 2015 u 13:45h

Pozorište Tehničkog univerziteta Gediminac iz Viljnusa sa predstavom “Odijela” dobitnik je nagrade “Zlatni kesten” na danas okončanom prvom festivalu studentskih pozorišta “Kestenburg” u Banjaluci.

Glumci škole glume “Joram Lovenštajn” iz Tel Aviva dobitnici su srebrnog i bronzanog kestena za predstavu “Rat”, dok je za najboljeg glumca proglašen Tom Gracijani.

Specijalna nagrada “Kestenov list” za najboljeg režisera pripala je Olegasu Kasminasu iz Litvanije, za scenografiju pozorištu “Madreš” iz Teherana, dok je pozorište “Branko Krsmanović” iz Beograda dobitnik ove nagrade za hrabar pozorišni pristup savremenim društvenim tokovima.

Predsjednik međunarodnog žirija festivala Branislav Lečić rekao je da grad Banjaluka i Republika Srpska treba svim silama da podrže ovu manifestaciju.

“Gluma i teatar mogu da budu veoma zanimljivo sredstvo komunikacije uspostavljanja novih veza, te za predstavljanje jedne potpuno nove priče koja je potrebna Republici Srpskoj. Ova pozitivna energija je nešto najbolje što možemo da pošaljemo u ovom teškom vremenu”, rekao je Lečić.

On je dodao da su kriterijumi za dodjelu nagrada bili isključivo umjetnički i da je pobjednička predstava iz Litvanije pružila magiju teatra na iznenađujuće nov način.

Član pobjedničkog pozorišta iz Viljnusa Mantas Žamaitis kaže da njihova predstava govori o jakom prijateljstvu koje dolazi iz ničega i postaje sve.

“Nekada se pitamo zašto su na ovakvim festivalima i potrebne nagrade, jer mislim da su je svi već osvojili”, rekao je Žamaitis.

Na “Kestenburgu” su od 31. jula studentska pozorišta iz BiH, Srbije, Češke, Mađarske, Litvanije, Estonije, Izraela, Irana, Slovenije i Argentine izvela 24 predstave.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/litvanci-osvojili-banjalucki-zlatni-kesten/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])