Kestenburg: Duh Irana na pozorišnim daskama

Objavljeno: 7. 8. 2015 u 09:26h

Sjajne predstave i odlična atmosfera ne prestaju ni peti dan Međunarodnog festivala studentskog pozorišta “Kestenburg” u Banjaluci.

U Banjaluku je zbog “Kestenburga” doputovalo oko 200 umjetnika sa tri kontinenta, a svaki dan za goste našeg grada ispunjen je zanimljivim aktivnostima i vrijeme provode razmjenjujući svoja umjetnička iskustva i upoznajući se sa ljepotama Banjaluke.

Na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u srijedu uveče izvedena je predstava “Dobro došli na bratovu ceremoniju smrti” iz Irana.

Publika je imala priliku da pogleda neobičan komad koji govori o petočlanoj porodici. Otac, majka, djed i dvije kćerke očekuju sina Dadeša sa odsluženja vojnog roka. Svako od njih voli Dadeša više nego bilo koga drugog u porodici. Međutim, Dadeš dolazi i jede jabuku koju mu je majka ogulila i odmah umire. Sljedećeg dana svi događaji se ponavljaju istim redom. Najmlađa kćerka u porodici shvata da oni i dalje žive u utorku, danu Dadeševe smrti. Najčudnija stvar je ta što u porodici postoji aparat nazvan “Nogreha”, koji se nasljeđuje iz generacije u generaciju. “Nogreha” ima magične moći da vrati vrijeme unazad. Djed, koji pati od Alchajmera, uvijek je želio da sina nauči kako se koristi ovaj aparat, ali on nije bio zainteresovan. Ono što je najbitnije od svega, on je zaboravio glavno pravilo: ne diraj i ne vraćaj vrijeme kada neko umre, jer su vrijeme i smrt fenomeni koje se ne smiju podudariti. Međutim, otac porodice je učinio baš to: dodirnuo je “Nogrehu” i vratio vrijeme kako bi spasao Dadeša. Upravo zato su ostali u utorku, danu njegove smrti. Konačno, najmlađa kćerka uspijeva da otputuje u prošlost i pronađe pravilo rukovanja aparatom. Po povratku u sadašnjost ona uništava “Nogrehu”. Na kraju, u posljednjoj sceni otkriva se da porodica zapravo nije ni imala sina.

“Predstava je bila jako zanimljiva. Prije svega, bilo je lijepo na sceni gledati glumce iz Irana koji su donijeli duh njihove kulture i tradicije”, rekla je Banjalučanka Tanja Đukanović koja je pogledala većinu predstava na festivalu.

Pozorišna priča nastavila se na sceni “Petar Kočić” u Narodnom pozorištu RS, gdje je izvedena predstava “Bluz bar” Studentskog teatra Pale.

Prema riječima režisera Jovane i Nemanje Kostića, ovaj komad predstavlja jednu vrstu kompilacije proznih, poetskih i muzičkih fragmenata, uvezanih u tri cjeline koje čine kompletnu priču i za tematiku imaju rat, boemiju i ljubav.

Za muziku se pobrinula ekipa benda “Majstorsi”, koja je izborom i aranžmanima pjesama doprinijela autentičnoj atmosferi komada.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević primio je juče delegaciju žirija i organizatora festivala. Tom prilikom Malešević je izjavio da je Ministarstvo, u skladu sa mogućnostima, podržalo održavanje “Kestenburga”, ali da za sljedeći treba planirati više sredstava.

Predsjednik žirija festivala Branislav Lečić, bivši ministar kulture Srbije, ocijenio je da je u političkom ambijentu teško pronaći finansije za kulturu, te da razumije ministra Maleševića koji ima taj težak zadatak.

Nakon prijema u Ministarstvu ekipa “Kestenburga” je posjetila i Dom nezbrinutu djecu “Rade Vranješević”.

Ljubav na festivalu

Vijest koja je oduševila kako organizatore “Kestenburga”, tako i sve prisutne u vezi sa festivalom sigurno će ostati zapamćena. Mladić iz Ćuprije, beogradski student, prešao je dug put da bi došao na festival, ali neobičnim prevoznim sredstvom – biciklom. Dvadesetčetvorogodišnji Vladimir Stojanović je 3. avgusta krenuo iz centralne Srbije i prešao 500 kilometara do Banjaluke da bi prisustvovao “Kestenburgu” na kojem nastupa i njegova djevojka Jelena.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/kestenburg-duh-irana-na-pozorisnim-daskama/||claudebot