Pohod nije omelo ni -50°C!

Objavljeno: 8. 7. 2015 u 18:40h

Alpiniste Miroslava Bundala i Miroslava Trivića, članove PAK “Summit”, u utorak naveče su u Banjaluci dočekali prijatelji nakon što su osvojili najviši vrh Sjeverne Amerike Mekinli.

Oni su se vratili kući sa dvadesetodnevne ekspedicije “Aljaska 2015”, a koji su realizovali u sklopu njihovog projekta “7 summits” čiji je sponzor “Banjalučka pivara”.

Ni velika hladnoća, koja je ponekada dostizala i do -50 stepeni Celizijusovih, ni loše vrijeme koje ih je pratilo na zadnjem danu uspona, nisu omeli ovu dvojicu Banjalučana da od predviđenih dvadestak dana do vrha (6.194 mnv) dođu za desetak.

Na zadnjiih 1.000 metra do samog cilja vrijeme se naglo pogoršalo, te su alpinisti bili u dilemi.

“Mi smo bili zadnji alpinisti tog dana koji su se penjali na planinu, svi drugi su se vraćali, a za naše dobro savjetovali su nam da se vratimo i da vrh pokušamo osvojiti neki drugi dan ili kada se vrijeme poboljša. Nismo htjeli da se dovedemo u opasnost te smo odlučili da je bolje da se i mi vratimo”, ispričali su oni.

U toku povratka i pređenih 300 m vrijeme se poboljšava te su odlučili da krenu u pohod.

“U tom trenutku bili smo u nadmudrivanju s planinom. Imali smo jednu priliku da se popnemo na vrh, a kako su nam vremenske prilike ovog puta išle na ruku odlučili smo da je bolje da iskoristimo tu prednost. Vrh planine uspjeli smo osvojiti istog dana u ponoć, što je bilo veoma nezgodno jer se temperature spustila i do -40 C stepeni, brade su nam se zaledile, rukavice nismo smjeli da skinemo, a fotoaparat nam je poslije pet fotki napravljenih na vrhu prestao da radi”, kažu ovi momci.

Na dočeku planinara bili su i predstavnici “Banjalučke pivare”, koji ih već duže podržavaju. Njihov projekat “7 summits” podrazumijeva osvajanje sedam najviših planinskih vrhova na svim kontinentima, a pohod na Aljasku je bila četvrta ekspedicija.

“Ovi mladi ljudi su pravi ambasadori lokalne zajednice i na najljepši mogući način promovišu sport i razvoj zdravog života u zajednici u kojoj živimo”, istakla je Milka Stanivuković, PR menadžer “Banjalučke pivare”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/pohod-nije-omelo-ni-50c/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])